Waakzaamheid blijft geboden

Gisteravond was het bewolkt en vanaf 19.00 uur vielen er op heel wat plaatsen zelfs enkele druppels uit een occlusiefront. Negatief was de frisse bries waardoor de temperatuur bleef steken op 6 °C. Net te koud.

Vandaag zal er zich vermoedelijk een gelijkaardig scenario voordoen: veel bewolking en kans op een spat regen. De temperaturen overdag zouden maximaal 10 °C halen, waardoor we tegen de avond weer rond die kritische grens van 6 à 7 °C zullen uitkomen. Maar mocht het net dat graadje meer zijn en er net iets meer regen vallen, zou dat een aantal amfies kunnen triggeren. Donderdag komt een iets actievere depressie onze kant op, goed voor een plens water. Storende factor wordt dan de wind. Daarna wordt het terug rustiger en evolueren we opnieuw naar het huidige weertype: licht wisselvallig met overdag een graad of 10 en ‘s nachts tussen de 3 en 6 °C.

Tot minstens begin maart blijft het relatief zacht, wellicht zonder grondvorst of nachtvorst. Wij blijven in een zonale stroming en vanuit die hoek komt de winter zeker niet, dus waakzaamheid blijft elke avond geboden en bij de eerste avond dat de omstandigheden ideaal zijn, zou het raak kunnen zijn. Voorlopig is het nog even afwachten wanneer maar eens de paddentrek op gang komt, zal die niet meer verstoord worden door een winteroffensief. In Midden-Europa en de Balkan is het ondertussen bijna zomer met maar liefst 22 °C en de winter die al heel ver in Siberie. Ook daar halen ze intussen uitzonderlijk warme temperaturen van maar -10°C.

Bron: Dominique Verbelen/Hyla