Drukke driedaagse voor de boeg!

Vanaf donderdag 16 maart voert een zuid tot zuidwest-circulatie zachte zeelucht aan, met plaatselijk kans op een bui. Een hogedrukgebied trekt over ons land en de subpolaire zuidenwind zal de koude lucht – die dinsdag en woensdag nog de bovenhand haalde – verdrijven. Voor vanavond durven we dan ook een goede treknacht voorspellen.

Vrijdag 17 maart gaan de temperaturen vlot boven 16 °C en kunnen zelfs dagmaxima tot 19 °C worden gehaald. Die zachte temperaturen nemen we ook mee naar de avond toe. Wind zal de gevoelstemperatuur wel enigszins naar beneden halen maar vermoedelijk zal dat geen echt negatieve impact hebben op de trekintensiteit. Dit zou wel eens de absolute topavond van 2023 kunnen worden.Zowel zaterdag 18 maart als zondag 19 maart wordt er veel trek verwacht. Op langere termijn zien we nog wel wat temperatuurschommelingen maar een echte koudeprik zit er niet meer aan te komen.

We kunnen ons dus opmaken voor een gans rits drukke(re) trek avonden; het is lente, het blijft zacht, we zitten middenin het trekseizoen en de weerkaarten liggen goed. Wie de jaarlijkse grote amfibieëntrek in alle intensiteit wil meemaken, gaat dus best vanaf vanavond op stap. Vooral vrijdagzaterdag en zondag zit er een ferme driedaagse aan te komen. Mogelijk wordt in deze periode op heel wat locaties de piek van 2023 gehaald en zal de trekintensiteit daarna afnemen, ook al blijven de weersomstandigheden gunstig. Het is aan het gebeuren: zorg dat je erbij bent!

Bron: Paddenflits Natuurpunt