- Ga niet op eigen houtje padden overzetten en meld je aan als vrijwilliger. Anders gaat de vrijwilliger van die dag voor niets naar de locatie. De amfibieën moeten ook geteld en ingevoerd worden.
- Bij de start van de aktie wordt iedereen verwittigd via mail.
- In de emmers moet steeds rechtop een stokje gezet worden dat uit de emmer steekt. Zo kunnen andere dieren die per ongeluk in de emmer vallen eruit kruipen (bijv. muizen)
- De plaatsen waar een emmer staat, zijn aangeduid met een merkteken (grijze tape), zo hoef je niet de hele tijd achter het scherm te kijken.
- Neem een eigen emmer mee. Het is niet de bedoeling om de ingegraven emmers uit de grond te trekken! Bij toptrek neem je best 2 emmers mee.
- Wanneer moet ik gaan patrouilleren aan de Bogaardenstraat?: ’s avonds vanaf of vlak na schemering . Het exacte tijdstip is afhankelijk van het winter- of zomeruur en de weersomstandigheden. De amfibieën blijven de hele nacht (bij goede condities, d.w.z. vochtig en overdag >7°C) trekken, maar het is uiteraard niet de bedoeling om de hele nacht post te vatten. We proberen de beestjes vooral over te helpen wanneer er nog veel verkeer is. Na middernacht is er veel minder verkeer en vallen er nog maar weinig slachtoffers. Je beslist zelf hoe lang je blijft. Op piekdagen blijf je echter wel best overzetten tot je geen grote aantallen meer tegenkomt. Op droge avonden met nachtvorst hoef je niet te gaan rapen. Lees de dag dat je moet gaan rapen, best de voorspellingen in de Nieuwsbrief van Hyla op de homepagina (rechts).
- Schermactie: Ga best zo vroeg mogelijk (ten laatste rond 10u) zodat de dieren niet kunnen uitdrogen of ten prooi vallen aan allerhande vijanden (voornamelijk kraaien, eksters, maar ook reigers, marters, …).
- Ook aantal dode dieren noteren: dode dieren worden geteld en daarna in de goot aan zijkant van de weg gelegd. Op deze manier wordt vermeden dat dezelfde dode dieren de volgende dag door een andere vrijwilliger geteld worden. Men dient bijgevolg enkel de dode dieren op de weg – niet in de goot – te tellen. Dode dieren (niet alleen amfibieën) in de Maurits Noëstraat, mag je aan Dimitri melden. Hij volgt dit traject op in het kader van het project “Dieren onder de wielen“.
- Veiligheidsaspect:
– fluovestjes dragen ‘s avonds!
– op de spoorweg (Bogaardenstraat en Weidestraat) mag er niet geraapt worden!
- Dunne plastic wegwerphandschoentjes (zonder talk) kunnen goed diensten bewijzen. Padden scheiden bufotoxines af. Na de paddenoverzet handen wassen is eveneens voldoende.
- Er is een schimmelziekte gesignaleerd die dodelijk is voor vuursalamanders. Lees hier het natuurbericht en de voorschriften om de verspreiding tegen te gaan. Als je op één locatie komt, is het voldoende om je materiaal te laten drogen. Als je op meerdere locaties komt, kan je best 2 verschillende emmers en eventueel laarzen gebruiken om de verspreiding tegen te gaan.
- Kijk ook eens bij de FAQ’s op de Hyla website.