Na vanavond geen trek tot minstens maandag

Gisteren viel er ondanks de zachte temperaturen (12 °C dalend naar 9 °C onder een quasi heldere hemel) weinig of niets te beleven. Wellicht veel te droog voor paddentrek, net als voorgaande avond.

 We gaan door de op één na zachtste winter ooit. De winter van 2006-2007 was nog een fractie warmer, maar minder vorstvrij als deze winter. Vanaf 1 maart begint de meteorologische lente. Wat die brengt, is nog niet zeker, maar de tendens lijkt te veranderen, met een wind uit het noorden komt. Gevolg: het blijft zacht, al wordt 9 °C het maximum. Vermoedelijk zal de noorderwind wel het slot op de deur van de paddentrek houden.

En vanavond dan? Momenteel trekt een klein maar redelijk actief occlusiefront met regen over ons land. Dit front zou ons land al verlaten tegen de avond, waardoor de hemel tegen valavond vermoedelijk al helemaal zal zijn uitgeklaard. ’s Nachts worden tussen de opklaringen door ook buien voorspeld, als een gevolg van de koude bovenluchten. De temperatuur zou achter het front ook dalen (frisse maritieme lucht) wat zou kunnen leiden tot onweer en hagel met in de Ardennen zelfs kans op smeltende sneeuw.

Mijn aanvoelen: na vanavond wordt het zo goed als niks, minstens tot maandag (een handvol salamanders niet te na gesproken).

Vreemd jaar.

Bron: Dominique Verbelen/Hyla