Gisteren is HET begonnen: de grote paddentrek! De regen was blijkbaar doorslaggevend gisterenavond en het koufront had ook een beetje vertraging waardoor het tot middernacht behoorlijk zacht bleef (tussen de 8 en 10 °C). Daarna daalde het kwik snel tot 4 °C en viel alles stil. Op sommige plaatsen werden meer dan 100 paden geregistreerd,op andere overzetacties bleef het nog steeds kalm, maar overal was er wel ‘iets’. Zijn we nu voorgoed vertrokken, of blijft het voorlopig bij deze eenmalige trek?
Vandaag zijn we achter het koufront in minder zachte lucht terecht gekomen waardoor het kwik overdag op 8 °C zal blijven steken (gisteren haalden we nog 10 à 11 °C). De lucht is onstabiel door koude bovenluchten en dit kan geregeld fikse buien opleveren, zelfs met hagel en onweer. Vanavond zou de onstabiliteit afnemen en trekt het wat meer open. Hierdoor zal de temperatuur wellicht weer schommelen rond de kritische drempel van 5 à 6 °C. Is het meer bewolkt dan hebben we één à twee graadjes extra en zal dit quasi zeker weer paddentrek opleveren. Het is dus onzeker en bijgevolg is waakzaamheid op zijn plaats vanavond, ‘t zal dus van een aantal details afhangen.
Even verder kijken: zaterdag kan er overdag nog een bui tot ontwikkeling komen, vooral in de voormiddag, maar een hogedrukgebied bouwt zich op over het noorden van Italië en rolt stilaan een uitloper uit naar Midden en West-Europa. Hierdoor zal de buienactiviteit onderdrukt worden (van zaterdagmiddag tot dinsdag valt geen neerslag van betekenis meer), en zal een zuidcirculatie op gang komen die zachte lucht vanuit Spanje naar ons stuurt met temperaturen die misschien wel 13 °C tegen maandag of dinsdag. De zon zou ook een belangrijke rol krijgen door de brede opklaringen (die voor een aangenaam lentegevoel zullen zorgen). Die nemen we ook elke avond mee en daardoor zouden de avonden sneller kunnen afkoelen maar tot nachtvorst komt het niet omdat de lucht van oorsprong subtropisch is.
Wat dit betekent voor onze pril op gang gekomen paddenoverzet is onduidelijk: wellicht elke avond wat trek tot de kritische temperatuur bereikt wordt en dan valt alles stil?
Bron: Dominique Verbelen/Hyla