De komende nachten zal de paddentrek verder kwakkelen

Gisteravond was er nauwelijks beweging. Licht bewolkt (brede opklaringen) en koud. Deze nacht haalden we amper 3 °C met net geen grondvorst. De luchtdruk zit in vrije val en op heel wat plaatsen is het intussen behoorlijk aan het regenen. Van de hogedrukwig der Azoren die ons gisteren droog weer bracht, schiet niets meer over. Depressies bepalen het weerbeeld, minstens tot zaterdagmiddag. Koude bovenluchten die hun oorsprong vinden boven de oostkust van Noord-Amerika (oostkust) komen onze kant op. Winteren gaat het echter niet doen: aan de grond zou het kwik overdag tussen de 6 en 10 °C halen dankzij de zuidwestelijke oceaanaanvoer. Tijdens de nachtelijke opklaringen kan er toch nog grondvorst optreden en soms kunnen de buien een licht winters karakter krijgen (hagel, onweer, natte sneeuw). Het temperatuurcontrast tussen de koude bovenluchten en de relatief zachte grondtemperatuur zorgt voor erg grillig, guur weer met stevige buien en hevige windstoten. Nattigheid, dus. De vraag is alleen hoe guur zal worden.

Intense paddentrek wordt in deze omstandigheden niet echt verwacht, maar de dieren zijn het wachten duidelijk beu en op natte avonden zullen er altijd wel wat enkelingen de trek aanvatten.

De nacht van zaterdag op zondag zou de rust terugkeren door de komst van alweer een nieuwe hogedrukwig der Azoren die de buienactiviteit onderdrukt. Dit hogedrukgebied zal wel even stand houden. Het zou zaterdagavond uitklaren, snel afkoelen, opnieuw met kans op grondvorst komen. Zondag zou dan rustig, zonnig maar relatief fris weer brengen. Vanaf 5 maart komen weer nieuwe depressies aan, maar deze keer bevatten die zachtere lucht en zou het zowel ’s nachts als overdag zacht blijven, met geregeld regenzones. Indien dit scenario plaatsvindt (want niet alle berekeningen zijn het eens – er zijn er ook die donderdag 6 maart boven de 10 graden geven, maar dan toch weer die noord-component laten opsteken met een algemene daling van de temperatuur), wordt het bingo, maar de komende nachten zal de paddentrek verder kwakkelen.

Bron: Dominique Verbelen/Hyla