Barst de trek los begin maart?

De voorspelde buienlijn arriveerde net voor valavond (met op enkele plaatsen wat onweer en hagel). Voor de buienlijn zat het kwik nog op 12 °C, in de buien daalde het kwik naar 7 °C.

Vandaag zorgt een wig van het hogedrukgebied boven de Azoren voor een rustige, zonnig dag, goed voor 11 °C. Vanavond blijft de hemel open: het wordt zacht maar kurkdroog; goed voor enige flauwe trek maar pieken zal het zeker niet doen.

Donderdag zouden we dan toch in de frissere lucht belanden (maxima rond 6 °C) met enkele buien. Ondertussen diept zich een nieuwe depressie uit boven de oceaan die ons in het weekend bijzonder wisselvallig weer zal brengen met dagmaxima tussen 5 en 9 °C. Het scenario van een beginnende noord-circulatie volgende week lijkt daarmee afgeblokt, want het Azorenhoog slaagt er door de diepe depressie niet in een wig te vormen boven de meer noordelijke oceaan. Volgende week, vanaf 3 à 4 maart zouden de temperaturen terug rond 10 °C of meer uitkomen (met op 6 maart zelfs bijna 15 °C) met een aanhoudende ZW-circulatie … en met dat scenario begin maart zou de paddentrek wel eens echt kunnen losbarsten. Het wordt zo stilaan de moment.

Bron: Dominique Verbelen/Hyla