Vrijdagavond: de laatste buienlijn passeerde in de namiddag; daarna werd het helder en koud. Een frisse bries duwde het kwik naar beneden. Met 5 °C was het te koud voor aanzienlijke amfibieëntrek.
Zaterdagavond: na de passage van een zwak warm front werd het wisselend bewolkt met plaatselijk nog een bui. Door de steeds hogere luchtdruk werd alle buienactiviteit onderdrukt. Wolken en opklaringen wisselden elkaar af en die laatste werden almaar breder tegen de avond aan. Opnieuw: te koud.
Zondag wordt een redelijk zonnige lentedag (11 °C) met quasi helder weer tegen de avond aan. Maandag en dinsdag breien we daar nog een vervolg aan en kunnen we nog enkele graadjes meer boeken (tot 14 °C) omdat lucht vanuit de Middellandse zee ons land weet te bereiken. Dinsdagavond of woensdagnacht zou een koufront dan een einde maken aan dit lente-intermezzo en belanden we terug in herfstachtig wisselvallig weer, misschien wel het uitgelezen moment om de paddentrek helemaal te laten losbarsten, want ook dan blijft het zacht met de enige regen en buienzone na de andere en de wind die zou het deze keer wat kalmer aandoen. Echt paddenweer dus met kans op piekavonden?
Update 19u30: Er is qua timing al wat verandert op de weerkaarten en dat zou ook wel eens zijn impact kunnen hebben op de paddentrek. Het regenfront komt dinsdagmiddag. De lentedag voor dinsdag met temperaturen van misschien 15 °C mogen we vergeten. Nog een andere kleine verschuiving is dat het Azorenhoog boven de Zuid Atlantische oceaan wat krachtiger zal zijn dan voorzien. Op zich betekent dit voor ons weerbeeld niet veel verschil want depressies zullen opnieuw wisselvallig weer brengen, behalve dan de dagtemperaturen. Door deze versterking zal de oceaanlucht van een iets noordelijkere richting komen en daardoor zouden we wel in relatief zacht weer blijven, maar net niet zacht genoeg om 10 °C te halen overdag en bij opklaringen ‘s nachts krijgen we misschien zelfs grondvorst. Bovendien zouden ook de bovenluchten wat kouder zijn waardoor het niet uitgesloten is dat er boven de 400 meter (in de Ardennen dus) winterse buien vallen. Met amper 8 à 9 °C als dagmaxima zal het van avonddetails afhangen of er paddentrek zal zijn of niet, met andere woorden: onzekerheid troef.
Bron: Dominique Verbelen/Hyla