Afwachten voor paddentrek: polair of subtropisch?

Een groot deel van het land krijgt woensdag een lading sneeuw of smeltende sneeuw te verwerken. Vannacht heeft een actieve sneeuwzone ons land bereikt vanaf de Franse grens. Die breidt zich snel uit over het hele land, waardoor ook over het noorden (smeltende) sneeuw zal vallen. Vanaf deze middag wordt het vanuit het zuidwesten geleidelijk minder koud en gaat de winterse neerslag over in regen. In de loop van de dag wordt het zachter over het zuiden, waardoor de (smeltende) sneeuw daar overgaat in regen. In de noordelijke landshelft wordt het dan droger met mogelijk enkele opklaringen. Tegen de avond bereikt een nieuwe neerslagzone ons land vanaf het zuidwesten. De maxima liggen rond 1°C of 2° C in het centrum. Op een enkeling na, zal dit nauwelijks amfibieëntrek opleveren.

Donderdag is het nog delicaat met winterse neerslag, maar stilaan wordt het rustiger en vrijwel droog met misschien nog enkele laatste sneeuwvlokjes over het oosten van het land. In Vlaanderen verwacht het KMI vorming van ijsplekken, daar waar er zich tijdelijk opklaringen ontwikkelden. Overdag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met wat regen of buien vanaf het zuidwesten. Deze nieuwe impuls van neerslag gaat gepaard met een aanvoer van almaar zachtere lucht. Zo zou het morgen in Zuid-België 9 °C worden terwijl het kwik in Vlaanderen amper boven het vriespunt zal uitkomen. Ook voor donderdag wordt dus geen echte amfibieëntrek verwacht.

Vrijdag wordt het zwaarbewolkt met perioden van regen of buien. De maxima liggen tussen 8° C en 12° C maar dalen in de loop van de dag. Zaterdag wordt vrij bewolkt met plaatselijk kans op (winterse) neerslag. De maxima schommelen tussen 2°C en 6° C: normaal gezien ook te koud voor enige trek van betekenis, al zullen er in deze periode van het jaar altijd wel enkele padden te rapen vallen.

De komende week wordt afwachten. De weermodellen zijn vooralsnog onzeker, bij maximumtemperaturen tussen 5° C en 15° C. Wellicht gaan de echte winterse toestanden er volgende week echt wel uit, maar regen bij van oorsprong polaire lucht is niet meteen echt paddenweer. Indien subtropische lucht de bovenhand zou halen, zou de trek daarentegen wél kunnen losbarsten. Volgende week kan de trek dus toppen of floppen, waarbij we met vooral uitkijken naar maandagavond. Dan zou het wel eens kunnen gaan losbarsten. Van zodra de modellen een duidelijkere en zekerdere voorspelling toelaten, volgt een nieuwe flits.

Bron: Paddenflits (Natuurpunt)