Zaterdag en zondagavond waakzaamheid geboden

Vrijdagavond werd – een beetje tegen de voorspellingen in – een topavond. Zoals eerder al aangegeven, zit de heentrek er dus zeker nog niet helemaal op. De aantallen die vrijdag op enkele locaties werden genoteerd, geven zelfs aan dat het om meer ging dan alleen maar een flauwe achterhoede. Voor sommige overzetacties werden vrijdagavond zelfs de op één na hoogste aantallen van 2019 genoteerd (al zal 28 februari 2019 vermoedelijk wel de topdag blijven).

Zaterdagvoormiddag blijft het regenachtig en winderig. In de namiddag komen er opklaringen en wordt het droger, met dagmaxima tot 14 °C. Hoe lang het regenfront actief zal blijven, is niet erg duidelijk. Nochtans wordt dit een belangrijke factor: indien we de nattigheid zouden meenemen naar de late namiddag of de vooravond toe, zou dit kunnen resulteren in matigetrek, al zou de wind deze verwachting mogelijk ook wat kunnen temperen. Ook zondagavond zou goed moeten zijn voor enige heen- en terugtrek. Vanavond en morgenavond is er dus zeker waakzaamheid geboden!

Vanaf maandag wordt het ’s nachts opnieuw een pak kouder (met grondvorst) en zal de trek vermoedelijk (toch voor enkele dagen) opnieuw stilvallen.

Bron: Natuurpunt Paddenflits