Woensdagavond lichte trek, donderdagavond mogelijk top, vrijdagavond mogelijk nog kleine piekje

Woensdag 14 maart 2018 kondigt zich aan als een mooie, zonnige lentedag. De wind kantelt van NW naar ZO, waardoor opnieuw zachte lucht binnenstroomt. We halen 13 °C. Ook vanavond blijft het zacht maar door brede opklaringen zal de temperatuur vrij snel dalen. Het blijft ook droog. Vermoedelijk zullen deze omstandigheden wel enige trek opleveren. Wellicht zal de paddentrek starten rond 19:20, met een piekje tussen 19:30 – 20:00. Daarna zal de trek snel afnemen. Donderdag 15 maart 2018 is de invloed van het hogedrukgebiedje weg. Een storing verbonden aan een depressie ten zuiden van ons land neemt het over en zorgt voor regen. Met 11 °C houden we het zacht. Deze avond lijkt wordt een mogelijk kantelpunt in he trekseizoen. Als er donderdagavond veel amfibieën worden geregistreerd, dan is de trek nog zeker niet voorbij en mogen we ons nog aan een flinke golf verwachten. Mocht dat niet het geval zijn, dan zouden we durven besluiten dat de trek op zijn laatste benen loopt. We gokken erop dat donderdag een topdag wordt. Dat wordt voorlopig ook de laatste avond met echte paddentrek. Vanaf vrijdagavond 16 maart 2018 volgt er weer een winterprik.

Vrijdag 16 maart 2018 halen we overdag nog 9 °C en zal het stevig regenen. De storing van donderdag blijft wat hangen en wordt pas in de loop van de dag terug naar het zuiden geduwd. De wind draait wel naar NO en vanuit die hoek stroomt arctische lucht binnen die wordt vervoerd door het eerder genoemde hogedrukgebied dat nu heel Scandinavië heeft ingepalmd. De regen zal door de koude lucht vermoedelijk als sneeuw uit de lucht vallen en de temperaturen gaan onder het vriespunt. Afhankelijk of de vrieslucht vrijdagavond al gearriveerd is of niet, krijgen we mogelijk nog een piekje paddentrek, op de vooravond van deze koude periode.

Zaterdag 17 maart 2018 wordt bijzonder koud. Het kwik komt niet meer boven nul en neerslag valt in de vorm van sneeuw. Deze avond zal er geen paddentrek zijn. Zondag 18 maart 2018 en maandag 19 maart 2018 keert de zon terug, maar toch zal het kwik niet of nauwelijks boven het vriespunt komen. In de nacht vriest het licht tot matig en ijsvorming is dan ook niet uitgesloten. Met zoveel padden, kikkers en salamanders in de poel is dit geen optimaal scenario. Maar ook op deze dagen wordt er dus geen trek verwacht. Vanaf dinsdag 20 maart 2018 kruipen de maxima wat naar boven, maar in de nacht blijft het vriezen. De scherpste kantjes gaan er dan af vooral overdag, maar in de nacht vriest het nog steeds en paddentrek is ook bij dit meer gematigd weer uitgesloten.

Conclusie: woensdag 14 maart 2018 kans op lichte trek, donderdag 15 maart 2018 wordt vermoedelijk top, vrijdag 16 maart 2018 zou nog een klein piekje kunnen opleveren in de vroege vooravond. Daarna gaan de boeken dicht.

Bron: Hyla