Woensdag- en donderdagavond zien er goed uit!

Het was te koud …

Al meer dan een week ligt een krachtig hogedrukgebied ten westen van Ierland. Dat zorgt voor noordelijke luchtstromingen en lage temperaturen. Te koud voor de tijd van het jaar, te koud voor enige amfibieëntrek van betekenis. Stilaan lijkt die vastgeroeste weersituatie te wijzigen en mogen we uitkijken naar zachtere lucht uit het (zuid)westen. Veel neerslag zit er niet in, maar zachter wordt het wel.

Woensdag- en donderdagavond zien er goed uit!

Deze week gaan we voor dagmaxima van 12 °C tot 13 °C, veel bewolking en enkele liters neerslag, al zijn niet alle weermodellen het hier over eens. Eén ding is duidelijk: als er nog paddentrek komt, dan zal het vooral woensdag- en donderdagavond moeten gebeuren.

Komt het nog of is het gedaan?

Dat is de vraag van 10 miljoen. Mijn gok: er komt wel nog ‘wat’. Maandagavond 22 maart is het nog steeds te koud. Dat wordt dus (zo goed als) niks. Dinsdag 23 maart halen we al 11 °C of 12 °C en kantelt de wind naar zuidwest. Het klaart echter uit waardoor het ‘s avonds snel zal afkoelen. Kans op lichte (heen)trek.

Woensdag 24 maart halen we 13 °C. We gaan de avond in met veel bewolking en mogelijk wat regen, bij temperaturen die rond 10 °C zullen schommelen. Als er dan geen paddentrek is, dan moeten we besluiten dat er niets meer zal komen, maar het gedaan is. Maar voor woensdag- en donderdagavond is er dus zeker extra waakzaamheid geboden.