Waakzaamheid voor woensdagavond

Vanavond 2 maart gaan we de schemering in bij 10 °C tot 12 °C, maar mogelijk zal het wel enigszins afkoelen. Regen zit er niet in, waardoor we gaan voor zwakke tot matige trek.

We kijken wel uit naar woensdag 3 maart. Het hogedrukgebied trekt weg naar oost. Daardoor komen we in een zuidelijke luchtstroom terecht. In het begin van de dag houdt het hoog nog een storing tegen die zich vanuit het westen opdringt, terwijl er zich ten noorden van ons land een nieuw hogedrukgebied opbouwt dat onze kant op komt. De zuidenwind voor het front zorgt voor dagmaxima van 15 °C tot 17 °C.  De avond wordt zacht (14 °C à 15 °C rond 19:00) en door de bewolking zal het niet snel afkoelen. In de loop van de nacht arriveert een actief koufront en duiken de temperaturen naar 7 °C. Achter het koufront stroomt polaire lucht vanuit het noorden ons land binnen. Vermoedelijk zal dit gebeuren tussen 23.00 en 03.00 uur. Mocht dit front zich al enkele uren eerder aanmelden, dan zal dit vermoedelijk ook voor wat nattigheid zorgen. Alles in overweging genomen, denken we dat woensdagavond een behoorlijk goede trekavond zou kunnen worden. Van zodra de temperatuur onder de 7° C duikt, zal de trek zo goed als volledig stilvallen.

Donderdagavond 4 maart zitten we nog steeds in de koude lucht en halen we met moeite 6 °C. Mogelijk valt er wat regen, maar of dit zal volstaan om trek op gang te brengen, is weinig waarschijnlijk. Indien het droog blijft en uitklaart, wordt het helemaal niks, want eens de buien zijn uitgestorven, daalt het kwik snel en gaat het in de loop van de nacht zelfs vriezen.

Over vrijdagavond, zaterdagavond en zondagavond kunnen we kort zijn. Koude lucht, brede opklaringen, dagmaxima van 7 °C en nachtelijke grondvorst. We verwachten dan ook nauwelijks of geen trek dit weekend. Vanaf zondag worden de weerkaarten onzeker maar in de loop van volgende week kan het opnieuw interessanter worden voor de paddentrek. We houden voor jullie de vinger aan de pols.

Bron: Paddenflits (Hyla)