Vrijdagavond kans op lichte trek, daarna valt het stil

onderdag 14 maart  2018 begint nog droog, maar algauw trekt een regenfront binnen. We houden het op 10 à 11 °C. Een storing verbonden aan een depressie komt onze kant op. Waarschijnlijk nemen we die regen mee naar de avond. Bij valavond zou de temperatuur rond 8 à 9 °C draaien, al kan een ZO-wind het koude gevoel aanwakkeren. Toch wordt het vermoedelijk en avond met intense trek.

Vrijdag 15 maart 2018 lijkt een buiïge dag te worden, met zelfs kans op onweer. Het kwik stijgt tot 12 °C. Het front dat ons regen bracht donderdagavond schuift vrijdag op en komt ten noorden van Nederland en in Noord-Duitsland tot stilstand. Door een steeds krachtiger wordend hogedrukgebied boven Scandinavië gevuld met ijskoude Arctische lucht wordt het front teruggeduwd naar het zuiden. Terwijl we in België de avond nat ingaan bij zo’n 8 °C,  begint het rond de middag in Noord-Nederland te vriezen en te sneeuwen. Het front wordt steeds verder naar het zuiden gedrongen, waardoor ook in het noorden van België ergens tussen 23:00 – 03:00 uur in de nacht de vrieslucht binnenschuift en de neerslag zal neervallen in de vorm van sneeuw. Zoals het er nu naar uitziet, kan er ook vrijdagavond dus nog paddentrek opleveren, al hangt dit sterk af van de timing van het vriesfront.

Zaterdag 16 maart 2018 wordt een onvervalste winterdag met kans op sneeuw. Zaterdagavond klaart het op in de droge Arctische lucht en zal er matige vorst optreden tot -5°C. Gelukkig gaat dit gepaard met een stevige NO-wind, waardoor het koude gevoel nog toeneemt, maar met harde wind is de kans op ijsvorming op de poelen minder groot. Zondag 17 maart 2018 zou een ijsdag kunnen worden met veel zon en zondagavond daalt het kwik tot -6 °C of lager. Er staat nog steeds een stevige wind. Maandag 18 maart 2018 halen de dagmaxima makkelijk het vriespunt en gaan overdag de scherpste kantjes eraf. Het hogedrukgebied verandert van vorm en schuift stilaan richting Groot Brittannië waardoor we de oost-noordoostenwind inruilen voor een meer noordelijke wind. Vanuit die hoek gaan we natuurlijk geen lente krijgen, maar overdag halen we vlot temperaturen boven het vriespunt en krijgen we een aantal maartse buien. De nachtvorst blijft, maar wordt lichter. Elke dag zal het kwik wat stijgen om zo uit te komen op 7 °C, en nog steeds enkele graden vorst in de nacht. Geen paddentrek dus vanaf zaterdag tot minstens maandag.

Conclusie: donderdag een mogelijke topdag, vrijdag 15 maart kans op lichte trek, vanaf zaterdag valt het even volledig stil, minstens tot maandag.