Vrijdagavond en zaterdagavond nauwelijks amfibieëntrek

Donderdagavond 23 februari was guur: 9 °C maar erg winderig, waardoor de gevoelstemperatuur op heel wat plaatsen een pak lager lag. In de loop van de avond stroomde ook polaire lucht binnen. Vrijdagavond 24 februari zal nauwelijks amfibieëntrek opleveren. De wind zwakt af in de loop van de dag en we krijgen afwisselend zon met stevige maartse buien. In de late namiddag verdwijnt de regen en klaart het helemaal uit. De nacht verloopt fris met lichte grondvorst. Zaterdag 25 februari blijft het waarschijnlijk droog en rustig bij dagmaxima rond de 8 °C. In de avond komt er bewolking opzetten maar het zal wellicht net iets te fris blijven voor paddentrek. Zondag 26 februari houden we het misschien tot in de late namiddag droog (de weermodellen zijn het hierover nog niet eens). Alles hangt er vanaf hoe lang de mobiele hogedrukwig de storingen op afstand kunnen houden. Zondag lijkt te zullen eindigen in de regen, gepaard met de instroom van subtropische lucht. Wanneer dat het geval zou zijn, kan zondagavond de paddentrek terug in alle hevigheid losbarsten.

Van zodra de weermodellen duidelijkheid geven over zondagavond, volgt een nieuwe voorspelling. Wellicht zal dan ook duidelijker worden hoe het weer de volgende week zal evolueren. Maar dat het wisselvallig wordt met regen en wind staat nu al vast. Alleen over de temperaturen bestaat nog onzekerheid.

Besluit: vrijdagavond en zaterdagavond zal er nauwelijks/geen amfibieëntrek zijn wegens te koud en te winderig. Daarna zal de paddentrek vermoedelijk weer aantrekken. Zondagavond zou een (erg) goeie avond kunnen worden maar hierover is nu nog enige onzekerheid en onduidelijkheid. We volgen de situatie op de voet. Van zodra de weersvoorspellingen meer zekerheid geven over de temperaturen, volgt een nieuwe voorspelling.

Bron: Hyla