Vanavond verhoogde waakzaamheid

Vanavond wordt een avond om in het oog te houden. De laatste voorspellingen geven aan vandaag nog met zon begint maar dat het al iets eerder betrokken wordt dan voorzien met kans op motregen bij maximaal 7 à 8 °C. Vanavond of vannacht gaat het dan harder regenen, bij 5 à 6 °C, wat iets frisser is dan enkele dagen geleden gedacht. De reden hiervoor is dat we niet in de warme sector zouden komen, maar dat kou en warmtefront al samengesmolten zullen overtrekken met regen. Enige paddentrek mogen we vanavond vermoedelijk wel verwachten maar bij de voorspelde lagere temperaturen wordt het vermoedelijk toch geen topavond. Een ander nadeel is ook nog dat de isobaren nu dichter bij elkaar liggen dan voorzien, waardoor er ook een krachtiger windveld zal zijn, wat de gevoelstemperatuur nog verder naar beneden zal halen.

Zondag moesten we normaal in de zachte sector belanden, maar dat gaat niet door, waardoor de voorspelde gooi naar 11 °C niet doorgaat. De weerkaarten geven aan dat een tweede occlusie – deze keer met koude bovenluchten – enkele stevige buien zal produceren zondagnamiddag en -avond en dat daarna de weg open ligt voor alsmaar koudere bovenluchten die ons de eerste week van maart gaan teisteren. Het zal daardoor ook aan de grond elke dag een fractie kouder worden, met typische maartse buien. De nachten kunnen onder de opklaringen behoorlijk koud worden. Tot zeker 7 maart zou het kwik overdag niet meer boven de 7 °C komen overdag. Met heel grote waarschijnlijkheid is er volgende week nauwelijks of geen paddentrek.

Conclusie: vanavond blijft een avond met een reële kans op heel wat paddentrek, met zelfs kans op een piekavond, gezien de hoge regenkans, op voorwaarde dat de temperaturen meewillen.