Tot zondag geen doorbraak in paddentrek

Er doen zich spectaculaire wendingen voor op weerkaarten die niemand echt had zien afkomen. In een eerdere voorspelling gaven we aan dat iets mildere zeelucht ons land zou bereiken vanaf donderdag of vrijdag. Dat scenario is ondertussen volledig achterhaald. Vandaag zou volgens eerdere weerkaarten een kletsnatte dag worden maar de nieuwe voorspelling leert anders: geen neerslag omdat de voorspelde storing verbonden aan een lagedrukgebied ten zuidoosten van ons doortrekt. Enkel het zuidwesten van België zou tijdelijk regen krijgen maar daarna klaart het vanaf het oosten op. Deze depressie zal boven Midden Frankrijk uitregenen en lost volledig op. De eerdere depressie – die ons de iets mildere zeelucht moest brengen – trekt niet naar het zuiden maar naar het hoge noorden. Door de drukstijgingen ontstaat er een langgerekt hogedrukgebied van de Azoren tot ver in Scandinavië en die houdt alle vochtigheid vanaf de oceaan tegen. Actieve regenfronten trekken ver ten noorden van ons door. Bovendien kantelt de wind naar noordoost waardoor de vochtige lucht stilaan droger wordt.

Resultaat: wisselend bewolkt weer donderdag en vrijdag met zowat 8 à 9 °C overdag en kans op een graadje vorst ‘s nachts maar vooral geen neerslag. Vanaf vrijdag zou de zon door de drogere lucht meer te voorschijn komen met maxima rond 12 °C, graden waardoor de avonden en nachten bij opklaringen nog wat kouder zouden kunnen uitvallen. Echt winters wordt het niet want in Noord-Oost Europa is het abnormaal zacht voor de tijd van het jaar en in Oost-Europa breekt de lente helemaal door met abnormaal hoge temperaturen. West-Europa blijft in het koelere weer zitten en daar lijkt vooralsnog geen verandering in te komen.

Conclusie: de kans op betekenisvolle paddentrek de komende dagen is zo goed als onbestaande.  Veel zal afhangen van de hoeveelheid bewolking: wordt het ‘s avonds betrokken, dan blijft het iets langer milder, maar de vochtigheidsgraad wordt almaar lager naarmate het weekend vordert. We weten uit ervaring dat dit weertype zelfs bij meer lenterige temperaturen tot 15 °C overdag nooit veel paddentrek oplevert in de avond. Tot minimaal zondag komt er dus geen grote doorbraak in de paddentrek. Zoals het er nu naar uitziet, zou zelfs ook komende week rustig kunnen zijn.

Bron: Dominique Verbelen (Hyla)