Paddentrek hervat met mogelijk donderdag een topavond

Woensdag 10 maart: het hogedrukgebied dat ons koud, droog en meestal zonnig weer bracht, is uitgewerkt. De wind kantelt van noord naar zuidwest. Een diepe stormachtige depressie komt onze richting uit. Deze depressie zorgt voor wind en regen. Doordat de lucht vanaf de Noord Atlantische oceaan komt, halen we dagmaxima tot 10 °C. Aanvankelijk blijft het droog. In de loop van de late namiddag komt een warmtefront vanuit het westen opzetten. Later op de avond  trekt dit front verder door naar het midden en het oosten van het land. Dat zal zorgen voor regen. We gaan op de meeste plaatsen het schemerduister in bij 8 °C. Mogelijk nog net iets te koud, maar eens het warmtefront is doorgetrokken, komen we in zachtere Atlantische zeelucht terecht en zal het kwik klimmen naar 9 °C of 10 °C. Dit lijkt redelijk trekweer, maar door de wind zal de gevoelstemperatuur eerder rond 4 °C schommelen. Toch zal dit vermoedelijk de voorjaarstrek weer op gang trekken, na de onderbreking van de voorbije 6 dagen. Voor woensdag wordt op de meeste locaties dus lichte trek verwacht.

Donderdag 11 maart bevinden we ons in een stevig windveld met rukwinden tot 100 km/u. We halen dagmaxima van 12 °C. Ook bij valavond zouden we ons nog in de zachte lucht bevinden met een grote kans op neerslag. Bij 9 °C à 10 °C moet er paddentrek zijn en zou het mogelijk een topavond kunnen worden,  al zou de wind opnieuw spelbreker kunnen zijn: de gevoelstemperatuur blijft immers op een frisse 6 °C steken.

Van vrijdag 12 maart – zondag 14 maart wordt het een komen en gaan van regenzones en buienlijnen. Het blijft zacht, maar verder dan 9 °C zullen we niet komen. Veel zal afhangen van de bewolking. Veel bewolking zou kunnen leiden tot aanzienlijke trek maar bij een open hemel wordt het vermoedelijk net iets te koud voor topavonden.

Bron: Paddenflits Natuurpunt