Nog een paar dagen kans op trek: alvast op vrijdagavond

Na de laatste zwakke overzetdagen vragen velen onder jullie zich misschien af of de paddentrek nu (eindelijk) voorbij is?

Vooraleer de paddentrek af te blazen moeten er een aantal voorwaarden vervuld zijn:

1.     De voortplantingspoelen moeten vol eieren liggen en de volwassen dieren op enkele hitsige mannetjes na moeten allemaal uit de poel zijn: Dat is momenteel absoluut niet het geval

2.     Er mag geen paddentrek meer worden geconstateerd en al zeker niet bij niet ideaal weer: ook aan deze voorwaarde wordt niet voldaan, dinsdag vonden we zelf nog 10 koppels.

3.     Als er padden worden waargenomen op de straten trekken ze allemaal van de poel weg en meestal doen ze dit ook erg snel (ze blijven niet op de weg zitten): Ook dat is niet het geval

De conclusie is dan ook, de heentrek is nog niet helemaal voorbij.

Vrijdag 30 maart zouden we tijdelijk in zachtere lucht belanden waardoor het ook in de avond zachter zal zijn mogelijk met regen. Op voorwaarde dat de heentrek nog niet voorbij is geeft dat code oranje of rood.

Zaterdag en zondag zou het overwegend droog blijven maar zou een noord of noordoostelijke wind het weer fris maken met temperaturen die met moeite 10 graden halen overdag en kans op nachtvorst in de nachten.

Maandag- of dinsdagavond lijkt het weer om te slaan. Een depressie voert zachte zuidwestelijke lucht aan waardoor het zo’n 14 à 15 graden kan worden met regen en zachte natte avonden. Als er dan geen paddentrek meer is, kunnen we het paddentrekseizoen 2018 afblazen, maar zover is het dus nog niet ….