Mogelijk topavond op donderdag 15/3

Dinsdag 13 maart 2018 start regenachtig. De wind kantelt naar noordwest en we halen maximaal 8 °C. In de late namiddag klaart uit. Dinsdagavond zal het snel afkoelen en wordt het droog. Zelfs grondvorst is niet uitgesloten. Vermoedelijk zal er in de vooravond wel enige trek zijn maar de kans dat het na 10:00 volledig zal stilvallen, is reëel. Woensdag 14 maart 2018 wordt droog en zonnig, met dagmaxima tot 13 °C. In de avond behouden we wat zuidenwind en koelt het minder snel af. Ook voor deze avond verwachten we best wel wat beweging in de vooravond maar dreigt het later op de avond opnieuw stil te vallen. Die zachte lucht nemen we donderdag 15 maart 2018 nog even mee. Een regenfront trekt in de namiddag binnen. Zoals de weerkaarten nu liggen, zal het dus donderdagavond regenen en blijft het zacht. Dit wordt dus mogelijk opnieuw een topavond (we gaan er wel van uit dat de trek op dat moment nog niet volledig zal voorbij zijn en dat er nog redelijk wat exemplaren in de startblokken zitten). zijn stilgevallen). De wind waait donderdag nog uit het oosten, goed voor 11 °C. Een hogedrukgebied versterkt zijn invloed boven Scandinavië en brengt vrieslucht uit Rusland naar ons. Vrijdag 16 maart 2018 zal de zachte lucht botsen op een winteroffensief. Wanneer die vrieslucht binnenschuift, is nog niet duidelijk, maar dat er arctische lucht op komst is, is zeker.

Zaterdag 17 maart 2018 haalt het kwik nog 4 °C. De eerdere storing van donderdag wordt terug naar het zuiden geduwd, gevuld met ijskoude lucht uit het noordoosten waardoor de regen vermoedelijk zal overgaan in sneeuwval. Zaterdagavond zal er dan ook geen paddentrek zijn, aangezien het licht zal vriezen. Zondag 18 maart 2018 en maandag 19 maart 2018 zou het kwik maar net boven het vriespunt uit komen. Afhankelijk van het weermodel zou zondag of maandag zelfs een ijsdag kunnen worden. Wat deze brutale winterkou zal betekenen voor onze amfibieën, moet nog blijken, maar echt goed nieuws is dit niet meteen. De vraag wordt vooral hoe vorstbestendig de legsels zullen zijn. Maar de winterprik is van korte duur. Vanaf dinsdag 20 maart 2018 zijn de scherpste kantjes eraf en halen we dagmaxima van 5 tot 7  °C, maar ’s nachts blijft het licht tot matig vriezen. Dit scenario zou ook de rest van de week kunnen aanhouden.

Conclusie: deze week wordt vooral 15 maart 2018 mogelijk een topavond, vanaf vrijdag 16 maart 2018 gaan de boeken dicht. Of ze daarna opnieuw nog zullen open gaan, is onzeker.

Bron: Hyla