Geen paddentrek voor 5 maart

Al meerdere dagen op rij is het koud, met felle vriestemperaturen ’s nachts. Beterschap lijkt er niet meteen op komst: er wordt zelfs bijzonder koud weer voorspeld. ‘Begin volgende week sluit ik niet uit dat het in de Hoge Venen op een aantal plaatsen tussen -15 en -20 graden zal vriezen’, zegt David Dehenauw in Het Laatste Nieuws. ‘We zijn vertrokken voor een lange koude periode.’ In Vlaanderen zal de temperatuur volgens Dehenauw tot -10 graden halen.

De reden is een ‘polar vortex’ of poolwervel die zich elke winter boven de Noordpool vormt. Dat is een lagedrukgebied hoog in de atmosfeer dat extreme koude kan vasthouden, lange tijd op dezelfde plek blijft en een invloed heeft op het weer op aarde. Maar dit jaar ziet het ernaar uit dat die poolwervel zich zal opsplitsen in een Amerikaans en een Euraziatisch deel. Zo’n splitsing gebeurt zelden. Maar als het gebeurt, gaat het gepaard met een ‘Sudden Stratospheric Warming’. Vrij vertaald: een plotse opwarming van de stratosfeer.

Dat zeldzame fenomeen kan de straalstromen beïnvloeden. En die hebben een impact op het weer bij ons. Zo stuurt de plotse warmere atmosfeer op de Noordpool ijskoude temperaturen onze richting uit en is het mogelijk dat mildere Atlantische weersystemen die normaal zachtere temperaturen onze richting uitsturen, worden afgeblokt.

Tijdens de rest van de week en volgend weekend krijgen we, onder impuls van een stevig hogedrukgebied boven Scandinavië en Rusland, te maken met een noordoostelijke aanvoer van koude en droge continentale lucht. We krijgen meestal veel zon met overdag temperaturen rond of net boven het vriespunt. We verwachten matige tot strenge nachtvorst. Bovendien wordt het koudegevoel nog versterkt door de schrale noordoostenwind.

Conclusie: geen paddentrek voor 5 maart 2018

Bron: Hyla (Natuurpunt)