Enkel lichte trek tot vrijdagavond

Twee hogedrukgebieden houden het droog met. Toch drijven er ook fel verzwakte storingen mee aan de noordflank van die hogedrukruggen. Die zorgen voor enige bewolking die ’s avoinds meestal volledig verdwijnt. Gevolg: lichte trek kort na schemerduister tot 20:00 à 20:30 uur. Daarna zal het doorgaans te koud zijn. De weerdetails in de avond worden de komende week alles bepalend, maar bij een open hemel en snel dalende temperaturen, zit er geen intense trek aan te komen.

Maandag 13 maart 2017 begint zonnig, maar in de loop van de middag trekt een zwak koufront over. Dit brengt wat bewolking mee en zorgt voor dagmaxima van  14 °C. Tegen de avond klaart het echter opnieuw uit en zullen de temperaturen weer snel dalen. Bovendien waait er een zwakke noordwester. Dinsdag 14 maart 2017 en woensdag 15 maart 2017 wordt veel zon verwacht. Dinsdagavond zou een zwak overtrekken, wat in de nacht van dinsdag op woensdag kan leiden tot zachtere temperaturen. Woensdag 15 maart 2017 en zeker donderdag 16 maart 2017 worden mooie lentedagen met dagmaxima tot 18 °C maar koele nachttemperaturen. Vrijdag 17 maart 2017 zou de invloed van de hogedrukgebieden afnemen en komen we in ander weer terecht. Depressies nemen de zaak stilaan over. Een eerste verzwakt warmtefront met lichte regen wordt op vrijdag verwacht. Het weekend zou wisselvallig en winderig worden met maxima van 10 tot 12 °C en minima die rond 7 à 9 °C. Vanaf vrijdagavond 17 maart 2017 zal de trekintensiteit vermoedelijk toenemen. Mogelijk piekt de trek in het weekend.

Besluit: elke avond mag lichte trek worden verwacht maar vanaf vrijdagavond zou het wel eens druk kunnen worden. Nu nog een beetje te ver vooruit om met zekerheid hierover uitspraak te kunnen doen. In de loop van de week wordt het plaatje vast duidelijker.

Bron: Hyla