Elke avond wordt enige trek verwacht

Vrijdag gaat de zon schijnen, onder impuls van een mobiele hogedrukwig. Vrijdagnacht klaart het helemaal uit en wordt het koud. Vanaf zaterdag passeert een sterke westcirculatie op grotere hoogte in de atmosfeer. Lagedrukgebieden manifesteren zich vooral ten noorden van ons. Boven het zuiden van Europa bouwt hoge druk zich op. Tussen die twee druksystemen in steekt een stevige westelijke wind op. Het meest actieve deel daarvan ligt in een horizontale lijn vanaf de Britse eilanden tot in het westen van Rusland met ten noorden van die lijn de koudere lucht en ten zuiden de warmere lucht. Vraag is nu welke lucht ons dit weekend zal bereiken.

Met die westelijke wind op ca. 5 km hoogte worden de komende dagen storingen meegevoerd. Dit weekend trekken er twee storingen west naar oost over ons land. Zaterdag arriveert de eerste storing  in de tweede ochtendhelft, waarna het overal betrokken en nat wordt. Zaterdagnacht klaart het aan de achterzijde van het front op en wordt het zelfs nog flink koud, met plaatselijk kans op grondvorst. Een ander model laat de tweede storing sneller komen en dan zou de temperatuur op 8 à 9 °C blijven steken: een groot verschil voor de prognose. In de tweede helft van zaterdagnacht  trekt de tweede storing alweer ons land over en wordt het een regenachtige dag. Zondag zal het bovendien ook stevig waaien. Een positief punt is wel dat de maximumtemperatuur iets hoger ligt, tussen 10 tot 12 °C.

Onzekerheid troef over verschillende zaken:
– haalt de koude of de zachte lucht het (we zitten zowat op de wip)?
– klaart het inderdaad op met een koude nacht tot gevolg naar zondag toe of blijft het betrokken omdat de tweede storing al in de nacht arriveert?
– loopt de paddentrek nu op zijn einde of is er nog een serieuze achterhoede op komst? Ook hier krijgen we dubbele signalen: op sommige plaatsen worden al veel eisnoeren en kikkerdril aangetroffen en heeft de terugtrek zich sinds midden deze week ingezet, op andere plaatsen worden nog steeds hoge aantallen op de heentrek vastgesteld (incl. amplexus), zitten de Bruine kikkers nog stevig te knorren en worden nog nauwelijks paddensnoeren aangetroffen.

Conclusie: de amfibieëntrek is hoogstwaarschijnlijk over het hoogtepunt maar zal de komende dagen zeker nog een behoorlijke uitloper kennen. Elke avond wordt er enige trek verwacht maar droogte en/of wind en/of koude temperaturen zullen er voor zorgen dat we dit weekend vermoedelijk gaan topnacht zullen krijgen (algemene mobilisatie zal vermoedelijk niet nodig zijn). Zaterdagavond wordt het wel nog even uitkijken of en wanneer het zal regenen. Bij regenval tussen 18:00 en 23:00 zou verhoogde waakzaamheid nodig kunnen zijn.

Bron: Dominique Verbelen (Hyla)