De trek gaat beginnen!

Het hogedrukgebied dat ons al de hele tijd in de ban houdt, is wat minder hardnekkig geworden waardoor zachtere lucht vanuit het westen ons land kan bereiken. Gevolg: dagmaxima van 10 à 11 °C. Als het wolkendek in de avond gesloten, is dit goed voor 8 °C bij valavond, en nog steeds 6 °C rond 22.00 uur. Tot woensdagavond domineert echter een noordwestcirculatie met (te) kille vochtige lucht. Het hogedrukgebied neemt in kracht af een waardoor west-zuidwestelijke luchtstroming vanaf donderdag aantrekt. Een eerste storing zou ons al op woensdag bereiken. Een tweede storing brengt een portie malse regen in de loop van donderdag-vrijdagnacht. De nachtminimalopen ook op. Als dit scenario doorgaat, zitten we goed voor enkele pieknachten.

Het hele paasweekend neemt deze zuidwestcirculatie het over en zondag volgt een derde storing. Zaterdag wordt het 14 °C en de minima gaan vanaf donderdag nooit onder 5 à 6 °C. Dat zou ook de komende week zo blijven met geregeld een lading regen erbij.

Vanavond en woensdagavond zullen vermoedelijk matige trek opleveren. Zeker bij een gesloten wolkendek is waakzaamheid geboden. Vanaf donderdag zou het kunnen losbarstenen en het paasweekend wordt het alle hens aan dek.

 

Bron: Dominique Verbelen (Hyla)