Nog geen topdagen in het vooruitzicht

Paddenoverzet voorspellen blijft een hachelijke bezigheid. Zaterdagavond 25 februari werd het dan toch niets wegens te koud. Reden: opklaringen die ineens opdoken bij valavond waardoor de temperaturen daalden tot 7 °C en de gevoelstemperatuur nog wat lager lag door een pittige wind. Zondag 26 februari zou betrokken tot zwaar bewolkt verlopen, met een kleine kans op wat miezerregen. De dagmaxima kunnen oplopen tot 12 °C maar de wind zal mogelijk weer voor spelbreker zorgen. ‘s Avonds kan een verzwakt front opnieuw enige regen meebrengen. De kans op lichte trek lijkt dus reëel maar het zal van (soms moeilijk te voorspellen) details afhangen. Een topavond wordt het zeker niet.

Ondertussen zijn de weerkaarten voor volgende week geschud en die lijken redelijk gunstig te liggen voor de paddentrek, al zijn de voorspellingen ook nu weer niet eenduidig. De wind zal zeker weer een hoofdrol spelen. Het wordt een komen en gaan van regenzones en buienlijnen, meestal in zachte lucht maar tussendoor ook wat polaire lucht. Maandagavond 27 februari komt een heel actief koufront onze richting uit met een flinke plens water. Met temperaturen rond de 10 °C zou dat normaal paddentrek moeten opleveren. Achter dat koufront zit polaire lucht waar we in de loop van de nacht in zouden belanden. De regen gaat over in maartse buien en dinsdag 28 februari halen we niet meer dan 7 °C. Dinsdagavond valt de buienmachine stil en klaart het uit. Woensdag 1 maart wordt een droge dag,  maar in de late namiddag zou er een nieuw regengebied komen, deze keer met instroom van zachte lucht.

 Besluit: maandagavond en woensdagavond lijken de betere trekavonden te kunnen worden maar veel hangt af van (soms moeilijk te voorspellen) detail. De echte eerste topdag zit er nog niet meteen aan te komen. Nog even afwachten, dus.

Bron: Hyla